2011. június 20., hétfő

Savarin limoncellóval



Ez a finom sütemény a Kifőztük júniusi számában jelent meg, az újság letölthető az oldalról!

A savarin élesztős, koszorú alakú sütemény, amit alkoholos sziruppal itatnak át, és gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalnak. Nevét Jean Anthelme Brillat-Savarinról kapta, aki a XVIII. században élt, francia gasztronómus, jogász és politikus volt. Nemcsak a sütemény viseli a híres férfiú nevét, hanem a sütéshez használt koszorúforma és egy francia sajt is.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű koszorúformához

a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj 
  • 4 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
a sziruphoz:
  • 2,5 dl víz
  • 1,25 dl limoncello (citromlikőr)
  • 1,25 dl citromlé
  • 10 dkg cukor
a tálaláshoz:
  • gyümölcsök tetszés szerint
  • tejszínhab
Tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot és a sót. Elkeverjük az élesztőt a langyos tejben, és a liszt közepébe öntjük. Beleütjük a tojásokat is, majd a robotgép dagasztókarjával az egészet összedolgozzuk, miközben apránként belecsorgatjuk a langyos vajat. Galuskaszerű tésztát kapunk, amelyet letakarva 30-40 percig kelesztünk.
Vajazzuk és lisztezzük a koszorúformát. Lapáttal átforgatjuk a tálban a tésztát, majd a formába öntjük. Letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő. Ez nagyjából 50-60 percig tart.
180 fokra melegítjük a sütőt, 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. (Tűpróba!)
Ha nagyon barnul a tészta teteje, akkor alufóliával lefedjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Kis lángon 4-5 percig forraljuk a vizet a cukorral, azután beleöntjük a citromlevet és a limoncellót, majd levesszük a tűzről. A kisült tésztát forrón meglocsoljuk kevés sziruppal, megvárjuk, hogy beigya a tészta, majd apránként ráöntjük a maradékot is. A formában hagyjuk kihűlni a süteményt. Ezután nagyobb tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a gyümölcsöket. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom, szeretem

Bori írta...

Nálad mindig olyan gyönyörű eperszemek vannak az ételeken!

Eva írta...

Én amikor Nálad járok, mindig egyfajta shock-ba esek. Csak bámulom a képet (mint borjú az új kaput), csorog a nyálam és nem találom a szavakat. Mert az, hogy szép, gusztusos, étvágygerjesztő, nekem NÁLAD kevés. Még keresem a szót, amivel a "műveidet" jellemezném, mert azon túl hogy finomak, nekem valami mást is sugároznak. Egyszer majd rájövök mit...
Addig is üdv.

Blogkonyha írta...

Csodálatos a fotó és a sütemény is! Az az eper zuhatag!!!! Hmmmm!

Mónika írta...

Ki fogom próbálni!

Moha írta...

Bianka köszi!

Bori, ezt a reggeli fotózás előtt vettük a piacon, azért volt ilyen gyönyörű!

Eva nagyon kedves vagy, köszönöm!

Illéskrisz köszi, ez most tényleg csuda eper volt, és finom is!

Móni remélem ízlik majd!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...